Våra utflykter


Ap-templet – ta med frukt till aporna.
Att observera: Var försiktig för man vet aldrig vad en apa kan hitta på.

Från Pinery Resort åker du mot Mae Phim.
Följ vägen ända tills ni har passerat 7-Eleven på vänster sida, fortsätt sedan rakt fram tills ni kommer till en 4-vägskorsning.
Kör rakt fram i korsningen och på er vänstra sida ligger några affärer och ett mindre apotek. Sväng sedan in på första vägen till vänster där vägen delar sig som ett Y.

Fortsätt ca 2 km, vägen delar sig som ett Y igen och då håller man vänster igen.
Följ vägen ända tills ni kommer till några hus där vägen delar sig som ett T, sväng till vänster. 
Kör sedan rakt fram där man sedan kommer till en stor portal där munkarna befinner sig. Håll vänster för att köra uppför den branta backen till Ap-templet eller kör genom portalen och ta sedan trapporna upp.

Eftersom det bor munkar i templen kan det vara bra att veta hur man som kvinna överlämnar en gåva:
Man placerar sin gåva, t ex de färdiga gåvohinkar man kan köpa, bredvid munken.
Sätt dig sedan på knä och buga tre gånger, munken har en “kvast” som han doppar i vatten som han sedan stänker över dig –  det är själva välsignelsen. Därefter vänder du dig mot altaret, stoppar ner valfri peng i trälådan, tar det speciella kit som ligger där med rökelse och ett ljus som du tänder. Du tar sedan tre bitar bladguld och fäster på Buddhafigurerna på altaret. Munken visar gärna om du inte förstår.
Marknadsdagar

Marknad i Ban Phe: måndagar och torsdagar, stor marknad med mycket mat, kläder och annat smått och gott.

Marknad Tapong: tis och lör.
Marknad Rayong: mån och fre.
Marknad Klaeng Tisdagar: En stor marknad ett par hundra meter upp på väg 344 till BKK som är väl värd ett besök.
Marknad Klaeng Torsdagar: Marknad i Klaeng stad som är lite mindre. Shoppingen fokuseras i stort sett till lokalbefolkningen med lokalt tillverkade varor, men även kläder, skor och väskor.

Rayong stad

Ungefär 15 mil sydost om flygplatsen Survarnabuhmi (ca 2 timmar med bil) ligger Rayong stad och som samtidigt är en av Thailands 77 provinser.
Rayong är en pärla för dig som vill komma bort från turistfälor och leva i en thailändsk vardag och samtidigt få utrymme till en avkopplande semester. Här är du befriad från strandförsäljare och högljudda barer.

Rayong Town är en fiskeby av större slag. Nere vid hamnen kan du se de färgglada fiskebåtarna (Kor Lae) ligga i oändliga rader samtidigt som dagen fångst sorteras.
En dialog på engelska kan vara svår att få till, men glada och trevliga leenden kommer du med all sannolikhet att mötas av.

Från Ban Phe går båtarna vidare till en av Thailands absolut skönaste ö med de finaste stränder du kan tänka dig, mer om Koh Samet på: www.kohsametguiden.se